Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/mezdrabg/public_html/sela/ignatitsa/cms/db_php.php on line 9
Официален сайт на село Игнатица - Традиционни ястия
Традиционни ястия

ПРАЗНИЧНА ПИТА

1 кг брашно
400 мл вода
50 гр краве масло (или свинска мас)
1 пакетче мая (40 гр)
3 яйца
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

* Маята се разтваря с 1 ч.л. захар в гладка вода и се оставя да шупне около 20 мин;
* Брашното се пресява в голяма купа;
* Яйцата се разбиват, без единия жълтък, който се оставя за намазване на питата, и се добавят към шупналата мая;
* Яйчната смес се добавя към брашното и се замесва меко еластично тесто. Накрая се добавя олиото и се се оставя загънато с топла кърпа да втаса около 15 мин;
* След това тестото се разделя на 3 равни части. Всяка част се премесва и се разточва леко. Разточените питки се намазват с чисто масло (свинска мас) и се редят една върху друга, след което се разточва на тънка кора;
* Намазва се отново с чисто масло (или мас) и се навива на руло, след което се завива като охлюв и се поставя в тавата за печене, която предварително е намазана леко с олио;
* Питата се поставя да втаса около 1 час, до удвояване на обема.
* Оставеният предварително жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазва втасалата пита;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 1 час. От практиката съм се научлила, че е по-добре питата да се пече още 10 мин от момента в който, сме решили, че е готова. Така няма да предложим клисава, недоизпечена пита, а и коричката е станала апетитна на цвят и така хрупкава.